Därför kan det vara lönsamt för företag att vara hållbara
Att ha ett syfte utöver att tjäna pengar kan bli en lönsam affär.
Enligt undersökningar* tenderar sådana bolag att ha både lojalare kunder och högre lönsamhet.
Att överlämna företaget, gården eller skogen till en ny ägare behöver varken vara uppslitande eller komplicerat. Men processen är känslig och kan få stora konsekvenser för alla inblandade. Därför är det viktigt att välja tidpunkt och tillvägagångssätt med omsorg.
Vänta inte för länge, för en öppen dialog och ta hjälp utifrån. Det är några av de bästa tipsen inför ett ägarsifte.
Vi på banken kan hjälpa dig med de stora dragen: Att formulera målen och dra upp riktlinjerna för hur ägarskiftet ska gå till. Sedan kopplar vi på de specialistfunktioner som är aktuella. Det kan till exempel handla om företags- och fastighetsmäklare, skatteexperter, jurister och beteendevetare.
Många väntar för länge och det gör lösningen sämre för alla. Handlar det om ett generationsskifte måste den som tillträder få en rimlig chans att ta sig an uppgiften medan han eller hon har kraft och energi. Ska företaget överlåtas externt gäller det att inte vänta tills verksamheten påverkas negativt av för lite ork eller brist på kapital eller kompetens.
Se till att få upp ägarskiftesfrågan på bordet i tid.
Samma tendens kan man se när det kommer till skogs- och lantbruksegendomar.
Medelåldern på landets skogsägare är i dag 61 år. Trots det uppger 67 procent av skogsägarna i vårens Skogsbarometer* att de inte har börjat planera för en förändring av ägandet. Och det är inget konstigt med det. De flesta skogsägare vill vara långsiktiga även i sitt ägande. Men en konsekvens kan bli att överlämningen till nästa ägare kommer lite plötsligt och att kompetensöverföringen inte blir optimal.
Handlar det om ett generationsskifte är det bra om den yngre och äldre generationen kan gå omlott en period.
Det kan vara ett bra sätt att ”mjuklanda” ägarbytet. Att jobba tillsammans i skogen kan vara berikande både för den som ska sluta och den som ska ta över.
Om ägarskiftet involverar familjen är det första steget i processen att få till en uppriktig och öppen dialog. Alla inblandade ska ges möjlighet att formulera sina önskemål och åsikter.
Utgå inte från att du som förälder vet vad dina barn vill. Erfarenheten visar att den typen av antaganden ofta är helt eller delvis felaktiga. Låt var och en säga sin mening. Var också tydlig med att alla sannolikt kommer att behöva kompromissa för att ni ska komma i mål.
Är du osäker på hur du ska leda samtalen med familjen eller orolig för att det ska ”bära i väg” – ta hjälp av experter.
Det finns duktiga beteendevetare, med erfarenheter av generationsskiften, som kan se till att samtalen blir konstruktiva och framåtriktade. Och kom ihåg: Det är inte nu juristen och skatteexperten ska komma in i bilden. De första samtalen måste få handla om viljor och känslor. Värderings-, skatte- och avtalsfrågor kommer i ett senare skede.
När ramen för ägarskiftet är klar är det dags att ta hjälp av experter med de legala, ekonomiska och skattemässiga frågorna.
I det här läget är det också bra att låta den tilltänka ägaren ta fram ett ägardirektiv, som beskriver vad han eller hon vill med sitt ägande. Handlar det om att expandera, få en rimlig lön, köra på lågvarv eller bygga upp verksamheten för att sälja? Ska flera ägare ta över tillsammans behöver de ett kompanjonavtal, som tar upp vad som gäller om något går fel, de blir osams, någon av parterna vill dra sig ur, blir långvarigt sjuk eller avlider.