Våra tjänster

Hur delar ni?

Prata jämställd ekonomi med oss!

En jämställd ekonomi säkerställer att båda parterna har tillgång till ekonomiska resurser, vilket minskar risken för ekonomiska svårigheter om en av parterna skulle förlora sin inkomst. Har ni funderat kring hur ni gör?
Vi hjälper er gärna på resan.

Hands that share a strawberry in two
Ett par på husvisning står ute i trädgården och kollar i en brochyr

Så kan ni dela på utgifterna

Jämställd ekonomi i en relation innebär att man skapar lika förutsättningar för båda att få pengar över, kunna spara och att skapa en trygg egen privatekonomi. På så sätt skapas möjlighet för båda till en hållbar ekonomi genom hela livet.

Pappa leker med sin bebis på vardagsrumsgolvet

Ekonomin under småbarnsåren

När man bildar familj och skaffar barn påverkas inte bara livet i stort utan också privatekonomin. Dels ökar levnadskostnaderna men småbarnsåren påverkar också hushållets inkomster. För en jämställd ekonomi gäller det att ha koll på vilken effekt de olika val man gör har för såväl hushållets som var och ens ekonomi.

Äldre man och två barn på en stege plockar äpplen

Spara för en jämställd pension

Pensionssystemet gör ingen skillnad mellan kvinnor och män. Så hur kommer det sig att många kvinnor ofta har lägre pensioner? Svaret ligger i lönekuvertet. Pensionen grundar sig nämligen på den inkomst man haft – och kvinnor tjänar fortfarande mindre än män.

Tips om hur man får till ett ekonomiskt jämställt förhållande:

  • Kom överens om hur just ni ska göra med er gemensamma ekonomi.
  • Tjänar ni olika mycket bör ni ta hänsyn till det. Den som tjänar mer kan till exempel stå för en större andel av utgifterna.
  • Ta även hänsyn till de mindre utgifterna. Spara kvitton under en period för att få en uppfattning om hur mycket det handlar om.
  • En gemensam ekonomi behöver inte innebära att alla pengar går in på samma konto. Men ett gemensamt konto, kopplat till varsitt kort, för vardagliga inköp kan vara bra för att också få med alla mindre utgifter.
  • Pensionssparande bör ingå i ett hushålls gemensamma ekonomi om man tjänar olika mycket. Den som tjänar mer kan till exempel spara till den andra i dennes namn. Se också till att göra det sparandet till privat egendom för att skydda pengarna.
  • Försök att spara ihop till ett sparkapital du känner dig trygg med, en buffert att använda vid oförutsedda händelser eller ny livssituation. 
  • Försök att ha så låga fasta utgifter som möjligt.
  • Skaffa livförsäkringar som skydd för att säkra att du kan bo kvar i bostaden om din partner skulle gå bort.
  • Försök att undvika lån som inte är kopplade till någon säkerhet (ett bostadslån är exempel på ett lån som är kopplat till en säkerhet). Skulle du hamna i en ny livssituation kan sådana lån bli ansträngande att betala av på egen hand. 
  • Sätt dig in i hur sparandet fördelas vid separation, skilsmässa eller dödsfall. Förutsättningarna är olika om ni är gifta eller sambos, och om det finns barn och särkullbarn att ta hänsyn till. Genom att spara som enskild egendom eller lägga in så kallad förmånstagare kan man på olika sätt skydda sparandet.  

Vi hjälper er gärna på vägen

Det finns olika sätt att lägga upp sin ekonomi på när man lever tillsammans med någon. Har man för avsikt att göra och uppleva saker tillsammans nu och framåt, bör båda ha förutsättningar att också spara till det.


Utöver pensionssparandet bör man även se över det vanliga sparandet. Boka en kostnadsfri rådgivning, så hjälper vi er att se på olika alternativ och möjligheter.