Hoppa till huvudinnehåll

Barn och unga får full KOLL privatekonomi

Vi vill att alla barn och unga i Falkenbergs kommun ska få goda kunskaper i privatekonomi. Ingen ska hamna i Lyxfällan och alla ska kunna ta egna ansvarsfulla beslut kring sin ekonomi. Därför har vi tillsammans med Falkenbergs kommun startat KOLL – Kul och lärorikt lärande. 

Det här är KOLL

KOLL ger alla elever i Falkenbergs kommun kunskaper kring privatekonomi och inspirerar dem till att ta ett växande ansvar för sin privatekonomi. När eleverna går ur grundskolan ska de ha kunskapen och tryggheten för att kunna ta egna ansvarsfulla beslut kring sin ekonomi.

 

För oss på Falkenbergs Sparbank är det en viktig del i vårt samhällsansvar att vara med och bidra till ökad kunskap om ekonomi hos barn och ungdomar. För att genomföra KOLL jobbar vår barn- och ungdomsansvarig heltid med att besöka skolorna i Falkenbergs kommun, både kommunala och fristående. 

 

Att lära sig om privatekonomi är en del i läroplanen och vi besöker eleverna genom hela skolgången med start i årskurs 3 och med efterföljande besök i årskurs 6 och 9. Innehållet i föreläsningar och övningarna som eleverna gör anpassas efter deras ålder.

Det här gör vi på våra skolbesök

Årskurs 3

  • Ekonomiföreläsning
  • Workshop - Eleverna får göra en kostnadsstege där de ska sortera billigast till dyrast bland olika sorters varor.

Årskurs 6

  • Ekonomiföreläsning
  • Workshop - Testa på att vara en privatrådgivare. Eleverna får hjälpa en familj med att sätta ihop en budget.

Årskurs 9

  • Ekonomiföreläsning
  • Workshop - Eleverna hjälpa en student med inkomster och utgifter. De får testa på en veckohandling utifrån en studentbudget samt göra kostnadsstege där de sorterar från billigast till dyrast bland olika sorters varor.

"Mitt mål är att alla elever ska ha tillräcklig kunskap för att kunna påverka sin privatekonomi."

Sebastian Janfalk är barn- och ungdomsansvarig på Falkenbergs Sparbank och jobbar heltid med att undervisa elever i privatekonomi. 

 

Sebastian undervisar i ett klassrum

Vad gör en bank?

Häng med när Vanessa berättar och visar vad man kan få hjälpa med hos oss på banken. Den här filmen får alla elever titta på innan vi kommer ut och föreläser.